2012. február 29., szerda

Cseh krémes



A tegnapi ígéretem:



Hozzávalók:
                       5-6   db               tojásból a szokásos módon
                                                  piskótát sütünk.
                          8   dkg             zsír
                          2   db               tojás
                        15   dkg             cukor
                       1,5   kávéskanál szalagáré
                   kevés                     kakaó
                        45   dkg             liszt
                       pici                     tej,
hogy a fentiekből jól nyújtható tészta legyen. Két vékony lapot sütünk zsírozott, lisztezett tepsiben, ill. ha tudjuk akkor a hátulján, mert ott könnyebb kinyújtani.

Krém:
                          5   evőkanál     lisztből és
                          5   dl                tejből krémet főzünk, majd ha
                                                  kihűlt, hozzáadjuk a jól kikevert
                          1   cs.               Rámamargarint és
                        20   dkg             cukrot.

A lapokat úgy tesszük össze, hogy a piskóta kerüljön középre. A krémet ízesíthetjük vaníliás cukorral és citromlével, vagy rummal.
A harmadik lap tetejére is kenjünk a krémből és reszelt csokoládéval vagy tortadarával díszíthetjük. Egy napig állni kell hagyni, hogy a lapok megpuhuljanak.
Ez az adag a barna nagy tepsihez van.




Én a krémbe kb. 2 db citrom reszelt héját, levét szoktam beletenni, így elég intenzív citrom íze lesz. Mi így szeretjük.














2012. február 28., kedd

Vendégeknek tálalva

A Diós krémszelet és Cseh krémes csak a vendégeket várják.
A Cseh krémes receptjét holnap leírom.




Nagy sikere volt, nem kellett kidobni egy falatot sem.





2012. február 27., hétfő

Gyors Somlói


Hozzávalók:
               1-1,5 cs.   babapiskóta
                     1 cs.   vaníliás puding
                      6 dl   tej
                     4 ek.   cukor
                               rumaroma
Csokiöntet:
                     4 ek.   kakaópor
                     4 ek.   cukor
                  Kevés   víz vagy tej (annyi, hogy folyós legyen)

Darált dió

Elkészítés:

A pudingport a csomagoláson leírtak alapján elkészítjük, de a 6 dl tej felhasználásával, hogy hígabb legyen. A csokiöntetet gőz fölött összeforraljuk, ízesítjük rumaromával. Még melegen kezdjük el rétegezni. Egy tál aljára tördeljünk babapiskótát, erre öntsünk pudingot, annyit, hogy éppen ellepje. A csokiöntettel meglocsoljuk, megszórjuk darált dióval. Ismét babapiskóta, puding, csokiöntet, darált dió amíg el nem fogy. A tetején csokiöntet legyen. Egy éjszakát hidegre tesszük. Evőkanállal kis tálkába szedjük, tejszínhabbal díszítjük.




2012. február 20., hétfő

Habrózsa – kókuszos


Hozzávalók:
                        30   dkg               vaj, vagy margarin
                          4   db                 tojás sárgája
                                                    ( később a fehérje is kell )
                          1   dl                  tej
                          3   dkg               élesztő
                    kb. 1   evőkanál       cukor
                     pici                         só
                        40   dkg               liszt
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk és hozzáadjuk a jól kikavart margarinhoz. Az egészet összekeverjük és 5 cipóra osztjuk. Vékonyra, kb. kis tepsi nagyságúra nyújtjuk.

Töltelék:
                          4   db                 tojás felvert habja
                        30   dkg               porcukor
                        20   dkg               kókuszreszelék

A tölteléket vékonyan elkenjük a tésztán, hosszában felte-
kerjük és 1 cm szélesre felszeleteljük. Zsírozott, lisztezett
Tepsiben sütjük, majd  ( vaníliás )  porcukorral megszórjuk.







2012. február 9., csütörtök

Ajándék Valentin napra


Másik szenvedélyem a scrap:

Képeslap eleje:



Képeslap belső:

                                                beedee_AYNL_addon


2012. február 7., kedd

Diós krémszelet ( Zsuzsa fajta )


Hozzávalók:
                        30   dkg               porcukor
                          4   db                 tojás sárgája, ill a végén a
                                                    felvert habja
                        10   evőkanál       langyos víz
                        10   dkg               darált dió
                         ½   cs.                 sütőpor
                        20   dkg               liszt

A hozzávalókat jól elkeverjük, majd sütőpapírral kibélelt kis-méretű tepsiben sütjük. Ha kihűlt, az egész tetejére kenjük a krémet.

Krém:
                          4   dl                  tejből és
                          4   evőkanál       lisztből krémet főzünk.

Ha kihűlt hozzáadunk még

                          3   cs.                 vaníliás cukrot,
                        25   dkg               Ráma margarint, vagy
                                                    vajat,
                        25   dkg               porcukrot és
                        10   dkg               darált diót.

A legtetejére mázat teszünk.












2012. február 2., csütörtök

Bögrés-mákos


Hozzávalók:
                        10   dkg               vaj
                          2   db                 tojás
                          1   bögre
                               ( 2,5 dl )        tej
                          1   bögre            cukor
                          1   bögre            darált mák
                          1   cs.                 sütőpor
                          késhegynyi        fahéj
                          1   bögre            liszt

Összekeverjük a tésztát és sütőpapírral kibélelt kis méretű tepsiben sütjük. Sütés előtt lehet kimagozott meggybefőttet tenni a tésztájába, vagy pedig sütés után a kettévágott tészta közé baracklekvárt kenni.







2012. február 1., szerda

Barátfüle


Hozzávalók:
                               dkg                zsír
                          1   db                 tojás
                          2   dl                   tejföl
                          5   dkg                élesztő
                       1,5   dl                   tej
                   kb.  1   evőkanál        cukor
                          1   kiskanál         só
                   kb.  1   kg                  liszt

A tésztát jól kidolgozzuk, 1 éjszakát pihentetjük a hűtőszek-rényben. Másnap késhegynyi vastagságúra nyújtjuk, metélővel kockákra vágjuk és a közepébe szilvalekvárt rakunk. Az ellen-tétes két sarkát szemben összehajtjuk és így sütjük zsírozott, lisztezett tepsiben.